2011. augusztus 9., kedd

„Ha meg nem változtok, s nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába“ /Mt 18,1-5/

Jézus ismét nyíltan s keményen beszél. Nem azt mondja, hogy ha nem leszünk olyanok, mint a gyermekek, nehezen juthatunk csak be a mennyek országába, hanem, hogy egyszerűen nem juthatunk be.
Milyen tehát a gyermek? Milyennek kell lennünk?
A gyerekek egyik legjellemzőbb – ez főleg a legkisebbekre jellemző - tulajdonsága az őszinteség. S ez a tulajdonság az, amit nekünk is el kell sajátítanunk, pontosabban újra vissza kell hozzá szokjunk.
·        Őszintének lenni Istennel szemben. Tehát az imádságban, a bűnbánatban, az Istendicséretben…
·        Őszintének lenni embertársainkkal szemben. Tehát nem hazudni, s az emberek háta mögött beszélni, netán rágalmazni…
·        S nem utolsó sorban őszintének kell lenni saját magunkkal szemben. Beismerni, ha tévedtünk, ha bűnt követtünk el…
Lehet, ez sokszor nagyon nehéz, főleg ha már régtől nem próbálkoztunk ezzel az erénnyel. Nem baj, ha nem fog menni mindig tökéletesen. Akkor is megéri igyekezni. Szent Ágoston, legnagyobb nyugati egyházatyánk mondja: „Jobb sántikálni a helyes úton, mint futva haladni a rossz úton.”
Tehát ha a mennybe, az örök boldogságba akarunk jutni, ilyeneknek kell lennünk. Őszintének Istenhez, embertársainkhoz és saját magunkhoz.