2015. augusztus 28., péntek

Szent Ágoston példája

Az embereknek vannak kedvenc helyeik, zenéik, kedvenc TV-műsoruk, lehet kedvenc ételük, kedvenc színészük, sportolójuk... S ha lehet ilyet mondani, az én kedvenc szentem Szent Ágoston, akit éppen ma ünneplünk. Az ő egész életét végkisérő harcából, megtéréséből, írásaiból nagyon sokat megtanulhatunk és példát vehetünk.
Ma csupán egyet szeretnek kiemelni gondolataiból: a Vallomások című könyvében többek között arról ír, milyen hatással és befolyással voltak rá az egyházi énekek, amiket a templomban hallott. Így ír: „Megfigyeltem, hogy a szent igék ének formájában bensőbben és igazabban lendítik, tüzelik lelkemet a jámborságra, mint ének nélkül”. Olyan figyelmesen és bölcsen fedezte fel Szent Ágoston az egyházi énekek lényegét, ami valóban ez: Isten szavát, igéjét, üzenetét mélyrehatóbbá, hatásosabbá, meggyőzőbbé, erőteljesebbé tegyék.
Mi is, ha szép éneket hallunk vagy éneklünk itt templomunkban, ne csak hallgassuk dallamát, de halljuk meg azok szövegét is, s akkor mi is megtapasztaljuk, hogy az énekelt szó még jobban a szívünkbe vésődik. Hisz itt minden ének az Isten szavát hirdeti.

Ma erre adjon példát Szent Ágoston.