2016. február 14., vasárnap

Nagyböjt első vasárnapja

Tegnapelőtt az egyik rádióadásban hangzott el a következő gondolat: „Mi mindig azt kérjük Istentől, amit szeretnénk. Ő pedig mindig azt adja, amire szükségünk van.” Sokat elmélkedtünk már azon, hogy Isten – bár minden imádságunkat meghallgatja – nem mindig adja meg nekünk azt, amit kérünk tőle. Azonban ha visszatekintünk életünk egy-egy szakaszára, sokszor belátjuk: éppen úgy volt jó, ahogy történt – s talán jobb is, hogy nem úgy alakultak dolgaink, ahogyan mi elterveztük. Egyetlen mondattal mindezt valóban így lehet megfogalmazni: „Mi mindig azt kérjük Istentől, amit szeretnénk; Ő pedig mindig azt adja, amire szükségünk van.
Az idei böjt-időt hamvazószerdával-, mások ezzel a vasárnappal kezdjük el. S ha komolyan vesszük magát a böjtöt, annak cselekedeteit, akkor megváltozhat bennünk valami. Ugyanis ha valóban lemondunk egy-egy kedvenc ételünkről vagy étkezséről, ha valóban többet imádkozunk ebben az időszakban, ha valóban sok jócselekedetet végzünk, akkor a lelkünk felemelkedik, közelebb kerül Istenhez, s egy idő után elkezdünk isteni módon gondolkodni. Ha mindezeket megtartjuk és megtesszük, előbb vagy utóbb máshogyan fogjuk látni dolgainkat: elkezdünk jobban bízni Istenben, elkezdjük jobban szeretni Istenünket, s jobban tudjuk szeretjni a körülöttünk élőket is. S talán már nem csak azt fogjuk kérni, amit – sokszor egészen önző módon – szeretnénk, hanem már azt is, amiről tudjuk, valóban szükségünk van arra. Míg az év többi részében egészséget kérünk, jólétet, nyugalmat, biztonságot, sikert, örömet, addig egy-egy böjti idő közepén képesek leszünk hitért imádkozni, türelemért, nyitott szívért, készséges-, másokra odafigyelő szívért, mindenki iránt való szeretetért.

A nagyböjti idő megtaníthat arra, hogy ne csak azért imádkozzunk, amit szeretnénk, de azért is, amiről meggyőződtünk: szükségünk van rá.