2012. augusztus 21., kedd

„Isten házának dicsőségét fenntartani és előmozdítani.” - Szent X. Piusz pápa


Mai szentünk, X. Szent Piusz pápa mindig nagy hangsúlyt fektetett abba, hogy a hívek megértsék, milyen fontos mindannyiunk életében a liturgia, s azon belül különösképpen a liturgikus ének.
Nagy figyelmet szentelt a liturgia, főként a szakrális, templomi zene reformjára, megújítására is, azzal a reménnyel, hogy ez segíti a híveket az imádságban és szentségi életben. Egy évszázaddal ezelőtt kiadott írását így kezdi: „A lelkipásztori gondok között kétségkívül az egyik legfontosabb: Isten házának dicsőségét fenntartani és előmozdítani”. Ez a felhívás és határozat persze, elsősorban nekünk, papoknak szól. De utánunk nektek, laikus hívőknek is.
„Isten házának dicsőségét fenntartani és előmozdítani.” Szép és becses dolog rendszeresen eljárni a szentmisékre, de kell, hogy állapotunkhoz és lehetőségeinkhez mérten mi is segítsük templomunk dicsőségét, szépségét, méltóságát, tisztaságát fenntartani és előmozdítani. Mindannyian keressünk meg minden lehetőséget, amivel még jobban, még tevékenyebben vehetünk részt ebben a szent ügyben.
Vegyük ki mindannyian részünket talán a takarításból, felolvasásból, ministrálásból, éneklésből, anyagi támogatásból, díszítésből, gondozásból… annyi lehetőség van templomunk dicsőségének fenntartására és előmozdítására. Éljünk velük.