2011. szeptember 27., kedd

Páli Szent Vince

Mai szentünk, Páli Szent Vince a 17. Században élt. Azonban szentjeinkben többek között az a lenyűgöző, hogy életpéldájuk, tanításuk ma is vonzó példaként állhat előttünk. A szent emberek életművészete sosem avul el, hanem mindig aktuális, mindig időszerű és minden kor minden embere követheti.
Páli Szent Vince tanításából csak egy gondolatot szeretnék kiragadni, melyet az egyik levelében ír le. Így szól: „A szeretet minden szabályt megelőz, hiszen mindenekelőtt a szeretetre kell törekednünk”. S hogy mit rejtenek magukban ezek a szavak? Azt, hogy bármit teszünk, vagy nem teszünk, bármit mondunk, vagy nem mondunk (hallgatunk) – mindig a szeretet kell, hogy legyen a mérce. Ha szólunk, akkor azért, mert szeretjük a másikat, és jót akarunk neki. Ha hallgatunk, akkor azért, mert a másikat szeretjük, és a javát akarjuk. Ha valamit teszünk, akkor csakis azért, hogy segítsünk a másiknak, ha valamit inkább nem teszünk meg, akkor azt is azért, mert szeretünk. Szeretetből.
„A szeretet minden szabályt megelőz”. Nincs sem törvény, sem parancs, sem illem, sem egyéb helyzet vagy körülmény, ami elsőbbséget élvezne a szeretettel szemben. „A szeretet minden szabályt megelőz”. A szeretet a mérce! Nekünk is az legyen.