2016. szeptember 25., vasárnap

Évközi idő huszonhatodik vasárnapja

Újra egy nagyon jól ismert példabeszédet hallottunk – a gazdagról és a szegényről. S tudjuk, hogy ez a történet nem azt jelenti, hogy minden gazdag a pokolba, s minden szegény a mennybe jut. Sokkal inkább arra figyelmeztet, hogy aki sokat kapott, attól sokat fognak követelni. Elmélkedjünk közösen e mai példabeszéden.
Isten miután megteremtette Ádámot, az egész világot az ember szolgálatába állította. Az ember tehát bérbe kapta, hogy éljen javaival – de úgy, hogy hozzá eljuthasson. S ha gondolunk erre, akkor könnyebben megértjük a mai példabeszédet is. A földi javakat, a földi gazdagságot mind azért kaptuk, hogy általa szolgáljuk Istent, segítsük egymást – s az egész földet békéssé, mindenki számára élhetővé tegyük. Nem azért, hogy önző módon kihasználjuk, hanem hogy Istennek tetszően felhasználjuk az egész világ javára.
Ezzel volt az igazi probléma a dúsgazdagnál. Igaz, ő nem vetette meg a szegényt, nem verte, nem kínozta, „csak” nem vette észre. Annyira megkeményedett a szíve a földi dúslakodásban, hogy az elvonta minden figyelmét minden másról. Ezért figyelmeztet ma minket is Jézus a gazdagság veszélyére. Mert nagyon könnyen annyira hozzásimul a szívünk, hogy minden kincsünket abban keressük csak. Pedig éppen a többletnek, a bővelkedésnek kellene arra ösztönöznie, hogy annak is adjunk, aki nélkülöz – aki hiányt szenved. De sajnos a több – sokszor – még több iránti vágyat ébreszt ahelyett, hogy megelégednénk annyival, amennyi előtte volt, s a többlettel segítenénk másoknak – ezért veszélyes a gazdagság, ezért figyelmeztet Istenünk.

A nagyobb vagyon nagyobb felelősséggel jár. Ezért azt kérjük ma Istenünktől, hogy mindig csak annyit adjon nekünk, amennyit még bölcsen tudunk kezelni.