2015. december 18., péntek

Ó jöjj el, Jessze vesszeje - ádvent harmadik hete

Ó jöjj, ó Jessze vesszeje!” – csendül fel a mai hajnali szentmisén. Jessze Dávidnak volt az édesapja, s így ez a kifejezés arra utal, hogy valóban Jézusban teljesedtek be mindazok a próféciák, jövendölések, amelyeket Isten az eljövendő Messiásról kijelentett – többek között, hogy Dávid családjából származik.
Mindezt figyelembe véve pedig elmondhatjuk, hogy Isten már évszázadokkal, évezredekkel Jézus születése előtt úgy irányította az emberiség, az emberek sorsát, hogy előkészítse a Megváltó eljövetelét.

Néha mi sem látjuk, milyen fontos dolog, tevékenység megy végbe éppen a mi életünkkel. De ez a mai adventi nap is egy kicsit felfed abból az igazságból, hogy Istennek minden emberrel terve van, s így mindannyian részt vehetünk az ő végtelenül magasztos művében. Vegyük ki a magunk részét, s tegyünk meg minden tőlünk telhetőt! „Ó jöjj, ó Jessze vesszeje,” s vidd végbe nagy művedet a mi életünkben is!

Ó jöjj, ó jöjj el, Adonáj - ádvent harmadik hete

Ó jöjj, ó jöjj el, Adonáj!” – énekeljük a mai Ó antifónában. Adonáj magyarul Urat jelent, azaz magát az Istent jelöli. Az Ószövetségben ezzel a szóval-, névvel helyettesítették az Isten nevét, amit nem volt szabad kimondaniuk. Ma pedig azt kiáltjuk: Ó jöjj el Urunk, Istenünk! Ezzel az egy szóval pedig megvalljuk, hogy a Messiás, Jézus Krisztus maga az Isten, s az ő Fia.
Sok „Egyház” ma is elismeri Jézust, mint egy egykor élt nagyszerű embert, híres tanítót, bölcs prédikátort...de nem ismerik őt el Istennek. De ha ő nem lett volna Isten, akkor nem tudott volna minket megváltani – logikailag és teológiailag ez ilyen egyszerű.

Mi megvalljuk: Jézus Krisztus, akire várunk, ő valóban maga az Isten, s azért jön, hogy megváltson minket bűneinkből. Ezért zengjük, zengve várjuk őt: „Ó jöjj, ó jöjj el, Adonáj!