2012. október 25., csütörtök

Az igazi békesség /Lk12,49-53/


Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Mondom nektek, nem azt, hanem szakadást. (...) szembekerül az apa a fiával, (...) anya a lányával, (...) anyós a menyével...
Bizonyára nem először hallunk Jézustól olyat, ami nem esik jól, s ami szerintünk nem nagyon passzol. Végülis az Istennek nem békét kellene adnia? Nem békét kellene hoznia az Isten fiának?
Minden bizonnyal – lelki békét. De nem a megalkuvás „békéjét“. Nem lehet a „békesség kedvéért“ beleegyezni a bűnbe, nem lehet a „békesség kedvéért“ tolerálni, megtűrni a bűnt.
Nézzük meg a saját élethelyzetünket. Vajon nincs valami olyan bűn az életemben, a családomban, melyet már megszoktam, melyet már megtűrök – úgymond a „békesség kedvéért”? Pilinszky János találóan írta: „Gyűlölni a bűnt és szeretni a bűnöst: ezzel lehetne definiálni az evangéliumi szeretet gyakorlatát…” A bűnt mindig gyűlölnünk, a bűnöst pedig mindig szeretnünk kell. A bűnt úgy gyűlölhetjük, ha nem vagyunk hajlandóak részt venni benne, és elítéljük, valahányszor találkozunk vele. A bűnt gyűlölni kell, nem pedig megmagyarázni vagy könnyedén venni – még ha ez sokszor ellentétet is szül.
Legyünk Jézus szava szerinti erényes keresztények, akik erélyes kézzel bánnak minden bűnnel.

Asszonyunk, Szűz Mária...