2011. november 8., kedd

A Lateráni bazilika felszentelése

A Lateráni bazilika a pápák legősibb bazilikája. A 4. században a szentatya a római püspök mindenkori székhelyévé tette, és ezért a templomot "az összes templom anyja és feje" címmel ruházta fel. 313-ban már itt tartott a pápa zsinatot.
Visszatérve az evangéliumhoz, mikor az apostolok látták Jézus viselkedését a templomban, a „buzgóság” szót használták tettének leírására. Jézus tele van buzgósággal, mert nem fogadja el a régi szokást, ha az összeegyezhetetlen a templom szentségével. Jézus tudatosan imádkozott, nem csak szokásból járt a templomba. Nem esett bele abba az állapotba, hogy csak szokásból cselekedne.
Felettünk azonban sajnos gyakran győz lustaságunk és nemtörődömségünk, mely szó szerint kioltja buzgóságunkat. Minden nap imádkoznunk kell ezért, hogy az Úr újra és újra lángra lobbantsa szívünket szeretetével. Hogy ne csak megszokásból, talán figyelmetlenül imádkozzunk, hanem buzgón, odafigyelve lépjünk kapcsolatba Istenünkkel. Ma buzgóságot, hitbeli-, imádságbeli-, odafigyelésbeli buzgóságot kérjünk Urunktól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése