2012. augusztus 16., csütörtök

Szentkúti búcsú

2012. augusztus 11-én, reggel háromnegyed hétkor összegyűltünk az ipolyvarbói plébániatemplomban. A legtöbbünkön hátizsák, „teszkóstáska“, vagy egyéb fajta szatyor volt – búcsúra készültünk ugyanis. Szűz Mária mennybevételének közelgő ünnepe alkalmából Mátraverebély-Szentkúton tartották meg a Nagyboldogasszony búcsút – ahová mi is indultunk két busszal: az egyik Ipolyvarbóról (társítva a kovácsiakat), a másik pedig Ipolykérből.
Egy rövid imával kezdtük zarándoklatunkat. Ministránsaink összeszedték ministránsruháikat a templomból, s elindultunk a nagy busszal.








Fél kilenc körül érkeztünk a kegyhelyre, ahol első utunk a templomba vezetett. 








De előtte, az úton a helyi szerzetesek fogadtak minket – nagy szeretettel.
















Lehetőség nyílt gyónásra, rózsafüzér imádkozására, beszélgetésre. 

















Tizenegy órakor kezdődött a szentmise, melyet Ternyák Csaba egri érsekatya mutatott be. Ministránsaink első alkalommal szolgáltak Szentkúton (sőt, „külföldön“ is).






























































A szentmise után litánia volt a kegytemplomban








 majd a kálvárián keresztutat imádkoztunk









 délután öt órakor indultunk hazafelé...


























 Itthon a templomba mentünk - megköszönni a kapott kegyelmeket.





Köszönet mindenkinek, különösen a jó Istennek!

...a legtöbb képet apukám készítette, köszönet neki!

5 megjegyzés:

  1. Személyesen ismerem az Ipolykér-i híveket, hiszen Nagyboldogasszonykor évente találkozunk. Csak azt sajnálom, hogy ebben az évben sem ismerhettem meg az ő lelkiatyájukat, mert az idén is lelkiatya nélkül mentek a Szűzanya barlangjához.

    VálaszTörlés
  2. Elnézést kérek az előttem levő névtelen megjegyzés írójától,de úgy gondolom,hogy ez egy kicsit szúrós megjegyzés volt.A lelkiatya nem tehet arról,hogy a kéri hívek nélküle mentek a Szűzanya barlangjához.Mi varbói hívek a Nagyboldogasszony búcsúnkat vasárnapra terveztük,de megtudtuk,hogy a kéri hívek szombaton mennek,így mi is megpróbáltunk hozzájuk alkalmazkodni.Ők miért nem?Az már a szervezők hibája,hogy az autóbusz nem egy időpontban indult.Szerintem ezt is meglehetett volna oldani,így nem lett volna probléma abból,hogy nem egyszerre értünk oda.Ott voltam,láttam,hogy az atya,amikor megérkeztek a kéri hívek, szeretettel fogadta őket.Talán előre meglehetett volna beszélni,hogy az atya kisérje fel őket is a barlanghoz,de mivel neki nem szólt senki,nem ment.Azért vettünk részt ezen a búcsún,hogy kegyelmekkel gazdagon érjünk haza,nem pedig azért,hogy talán "harag" gyúljon szívünkben ez miatt.

    VálaszTörlés
  3. Üdv. Az első megjegyzés írójának üzenem: mi is örültünk, hogy láthattunk ismerős arcokat. Annyiban javítanék a megjegyzésen, hogy a mi lelkiatyánk is jelen volt. A második megjegyzés írójának pedig annyit szeretnék mondani, hogy a körülmények teljes ismerete nélkül ne állítson fel egyoldalú véleményt.

    VálaszTörlés
  4. A képek nagyon jól sikerültek és látni,hogy mindenki "jól" érezte magát.Remélem,hogy mindnyájan lelkiekben gazdagon tértünk haza.Köszönet a szervezőknek,akik segítségével eljuttunk a búcsúra és lelkiatyánknak,aki elkisért minket.

    VálaszTörlés
  5. Koszonjuk Gyuszi atyanak a Szentkuti bucsut, ez valami nagyon nagy ajandek volt a ministransok szamara, hogy szolgalhattak a szentmisen, gondolom soha nem fogjak elfelejteni es mi szulok sem , ez orokre megmarad mindanyiunkban, hala ezert GYUSZI atyanak.A jo Istenke adjon neki erot , egeszseget es jo turelmet a hivekhez. Megegyszer koszonjuk Gyuszi atyanak es az edesapjanak a kepeke, nagyon jol sikerultek.

    VálaszTörlés