2012. szeptember 24., hétfő

Mindent megér! - Szent Gellért


Szent Gellért életrajzában a következőket olvashatjuk az ő vértanú haláláról: „Szent Gellértet először kövekkel megdobálták, de mivel ezt túlélte, egy kétkerekű kordéba (talicskára) ültetve a mostani Gellért-hegyről a szakadék mélységébe taszították. Mivel még volt benne valami élet, a hegy lábánál álló őr pogányok lándzsával átdöfték mellét, és fejét egy kiálló kősziklán összetörték.
Micsoda borzalom csak belegondolni is ezekbe a fájdalmakba. De a mai olvasmány is, ha ebből a szemszögből olvassuk, elég megdöbbentő. A Bölcsesség könyvének szavait ma Egyházunk Szent Gellértre vonatkoztatja. Így ír róla: „Kevés fenyítés után nagy jótéteményben részesült.” Kevés fenyítés? Megkövezés, letaszítás a szikláról, átdöfés lándzsával, agyvelő szétloccsantás… Ez lenne a kevés fenyítés?
Igen, ez! Isten az ilyen borzalmas vértanúhalálon keresztül is megmutatja, hogy „Ennek az életnek a szenvedései nem mérhetők az eljövendő dicsőséghez, amely majd megnyilvánul rajtunk” /Róm 8,18/. Hogy ez mind semmi ahhoz a túlvilági boldogsághoz képest.
Nem tudjuk, milyen lesz. De vágyódjunk utána, hisz annyi szent, annyi vértanú példája mutatja: Az az, amiért érdemes itt minden más föladni.

2 megjegyzés:

  1. Jézus mindig azt tette,ami Isten kedvére volt.Mindnyájan nagyon elfoglat emberek vagyunk,végezzük a kötelességeinket,de jut időnk a szórakozásra is,mert mindennek megvan a maga ideje.Ha megpróbálnánk a "megmaradt" szabadidőnket bölcsen felhasználni,közelebb kerülnénk az Istenhez és az örök boldogsághoz.Minden csak az akaraton múlik,mert "harmadik lehetőség nincs"...

    VálaszTörlés
  2. Csendben engedelmeskedni Istennek és nem kérdezni,hogy "miért?"...

    VálaszTörlés