2012. november 12., hétfő

Beszámoló a Remény népfőiskola harmadik napjáról

Szombaton újabb nappal folytatódott a Remény népfőiskola. Plébániánkról újra részt vett rajta hívő-, és blogolvasó testvérünk, aki a következőket írta:

A Népfőiskola harmadik napja

Ezen a hétvégén volt Ipolyságon a Népfőiskola harmadik napja, melyen  Mgr. Pásztor Lorenzo, nagykaposi esperes négy erkölcsteológia előadását hallgathattuk meg. Az előadást imával kezdtük. Kértük a Szűz Anya közbenjárását értünk, valamint segítségül hívtuk a Szentlelket, hogy erősítse meg elménket.
"ISTEN NÉLKÜL ÉLNI NEM LEHET."
Egy kis ízelítő az erkölcsteológia előadásokból:
Az erkölcsteológia alapja a Szentírás. A Szentírásra lehet alapozni az isteni meghívást. Istenhez közelebb kerülhetünk a törvény betartásával és a lelkiismeretünk által. Isten szeret minket. Lelkiismeretünk által szól hozzánk. Sokszor tévedésbe esünk az által, hogy rosszul ismerjük fel a lelkiismeretünk szavát. Amit mások elvárnak tőlünk, hogy megtegyük, az nem a mi lelkiismeretünk. Senki sem születik kész lelkiismerettel, fokozatosan építeni kell.
A lelkiismeret fajtái:
1.  megelőző (nevelt)
2.  kísérő (cselekedet idején szólal meg bennünk)
3.  biztos
4.  kiértékelő ("szuper ego")

Amikor döntés előtt állunk és még nem vagyunk biztosak magunkban, nem vagyunk tisztában a helyzettel, addig ne cselekedjünk! Ez nem bizonytalanságot jelent. Nem mondhatja senki sem el rólunk, hogy bizonytalanok vagyunk. Döntéseink csak úgy lehetnek tudatosak, ha megkeressük az igazságot.
Az ember a méltóságát soha nem veszíti el.
Bűnös cselekedeteink vannak, és ezért vagyunk bűnösök, de nem fordítva, hogy azért vannak bűnös cselekedeteink, mert bűnösök vagyunk.
Az ember soha nem lesz olyan erős, hogy szembe szálljon a gonosz lélekkel.

Továbbá, elemeztük:
- az Isten és ember viszonyát
- az ember viszonyát a világgal
- az ember és ember viszonyát

Elkezdtük a Tízparancsolat elemzését is.
Az egyik hallgató kérdésére ezt a választ kaptuk:
Amikor problémáink megoldásához segítséget keresünk, akkor ne véletlenszerűen nyissuk ki a Szentírást, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy azt olvassuk ki belőle, amit hallani akarunk és nem azt, amire szükségünk van. Véletlenek nincsenek. Ehelyett a napi evangéliumon próbáljunk meg elmélkedni és meghallani Isten szavát.
(A Népfőiskola előadássorozatára úgy jelentkeztem, hogy „csak megpróbálom”. Megtetszett. Rájöttem arra, hogy még mennyi mindent nem tudok, de igyekszem minél többet elsajátítani. Mahulányi atyát idézve: „Ha az ember beismeri, hogy mennyi mindent még nem tud, akkor az nagyon jó. Tud alázatos lenni. Ha az előadásból csak egy mondat megfogja az embert, az már nagy dolog, mert akkor megérte elmenni és meghallgatni az előadást.” Fantasztikus emberekkel ismerkedtem ott meg. Még most is van rá lehetőség, hogy valaki bejelentkezzen és elkezdje a Népfőiskolát.)

Hála és köszönet a beszámolóért. IFM!


1 megjegyzés:

  1. "Sokat kell tanulnia az embernek ahhoz,hogy megtudhassa,milyen keveset is tud."

    VálaszTörlés