2013. január 19., szombat

Évközi idő második vasárnapja


Egyházunk nagy gondossággal, bölcsességgel, a Szentlélektől irányítva rendezte el a Szentírás szövegeit úgy, hogy abból a hívek minden vasárnap, sőt, minden nap bőven meríthessenek, azzal lelkük rendszeresen táplálkozhasson. Így a mai igeliturgia olvasmányai, annak felépítése is valami csodálatos módon tanít, felvilágosít, utat mutat, táplál és éltet. A mai szentírási részek gyönyörűen ki fejezik az Isten és az ember közötti igazi kapcsolatot. A mi kapcsolatunkat az Istennel. Azt, hogyan is kellene kinéznie ennek a kapcsolatnak.
A lehető legfrappánsabban, legtalálóbban és talán legjobban Izajás prófétán keresztül érzékelteti velünk az Isten, hogy hogyan is néz, lát ő minket, embereket. Ezt hallottuk a mai első olvasmányban: „amint a vőlegény örül a menyasszonynak, úgy leli örömét benned Istened.”
Akik házasságban éltek, gondoljatok most vissza arra a pillanatra – napra, órára, mikor megházasodtatok. Gondoljatok vissza arra az örömre, amit akkor éreztetek. S Izajás próféta ehhez az örömhöz hasonlítja azt, hogy Isten mennyire szereti az embereket. Nyilvánvaló ebből, hogy az Isten nem akar nekünk rosszat. Hogy csakis jót, és csakis azt, hogy boldogok legyünk. Csak talán hagynunk kéne őt „kibontakozni”. Kicsit talán hagynunk kéne, hogy beleszóljon életünkbe, kicsit talán hagynunk kéne, hogy megmutassa, mit is akar ő velünk… hogyan is akar minket boldoggá tenni. Hisz ő annyira szeret minket, mint a vőlegény a menyasszonyát. Persze tudjuk, hogy ez csak hasonlat, s hogy valóságban ennél végtelenszer jobban. Ezt hallottuk az első olvasmányban, hogy már – ezen keresztül szemlélhessük a következő bibliai részeket.
S ekkor hallhatjuk Szent Pál apostol korintusi levelét, melyben Isten a Lélek különböző adományairól beszél. Arról, hogy nem mindenki kap meg mindent, csak némelyek ezt, némelyek ezt az adományt. A mindennapi életből tudjuk, hogy nem vagyunk egyformák. Sokszor hozzá tesszük: szerencsére. De a Szentlecke rámutatott arra, hogy a különbözőségeknek nem a széthúzást kell támogatnia, hanem éppen ellenkezőleg, az egységet. Hogy a sok különbözőség kiegészítse egymást. Hogy ne irigykedjek embertársamra – a szomszédra, vagy a barátomra, hogy ő miért tudja ezt, én miért nem; hanem amim van, azzal segítsem őket, s ami neki – nekik van, azzal pedig ők segítsenek engem. Isten így osztott szét mindent, hogy mi, az emberek egymást ki tudjuk egészíteni, hogy egymás javára szolgáljunk.
S végül az evangéliumot hallottuk, melyben a Szent Család épp… szórakozott. Hisz lagziban, lakodalomban voltak. Az első, ami ebből kitűnik, hogy ők is egy normális család voltak. Jártak szórakozni is, nem csak reggeltől estig bezárva imádkoztak. Hanem tudtak szent életet élni az emberek között, a nem épp szent világban is.
De ami sokkal fontosabb, az Jézus csodája. Nem is maga a csoda, hanem Jézus viselkedése. Az, ahogyan a csodát tette. Ahogy a vizet borrá változtatta. Nem kis mennyiségű vízről volt itt szó. Kb. 600-700 liternyi víz változott át borrá. A lagzisoknak elfogyott a bor. Bár nem is az a fontos, hogy mi, hanem hogy valami elfogyott, ami aztán nagyon hiányzott. De Jézus ezt mindjárt pótolta. Nem is akárhogyan. „Te mostanáig tartogattad a jó bort?” – hallottuk. Amit Jézus adott, az sokkal jobb volt annál, mint amijük előtte volt. S ha ezt a mi életünkre vetítjük át… ha valamit elveszítünk, valamit az életünkben Jézussal akarunk helyettesíteni, Jézus biztos, hogy sokkal jobbat ad nekünk, mint amit mi magunknak bekészítünk, betervezünk… mert ő úgy szeret minket, mint a vőlegény szereti a menyasszonyát.
A mi kapcsolatunk Istennel az Isten részéről teljesen nyitott, s teljes boldogságot kínál. Rajtunk múlik, ráállunk-e erre a kapcsolatra, vagy jó nekünk így is, ahogyan épp most vagyunk. Ne szalasszuk el ezt a lehetőséget, hisz Istennel mindig csak nyerhetünk. Nem keveset, hanem végtelenül sokat. Egyszóval: mindent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése