2014. szeptember 16., kedd

Az igazi testvérek

Két szentet együtt ünneplünk e mai napon: Szent Kornél pápát és Szent Ciprián püspököt - kiket minden szentmise kánonjában megemlítünk. Nem voltak fivérek, sem rokoni kapcsolatban nem voltak egymással, beszélgetéseikben, levelezéseikben mégis testvérnek szólították egymást.
A harmadik század közepén éltek – abban a korban, mikor még javában dúlt a keresztényüldözés, s mikor az Egyház tanítása egyre fényesebbé és tökéletesebbé csiszolódott az eretnek tévhitek elleni harcok által. Mind a ketten keményen, de mégis szinte végtelen irgalommal viseltettek azok iránt, akik valamilyen módon az Egyház ellen fordultak. Az Egyház ügye volt az a közös cél, amelyért oly fáradhatatlanul harcoltak mind a ketten. És ez tette őket testvérré. Nem vér szereint, hanem lelki testvérré, mely még a vérrokonságnál is szorosabb kapcsolatot hozott létre közöttük. Szent Ciprián egyik levelében így ír: „Ciprián, szeretett testvérének, Kornélnak.  Ismerem hited és erényességed dicső bizonyságait, testvér. Hitvallásod jó hírét nagy-nagy örömmel vettem, és szinte úgy érzem, hogy magam is társad vagyok, sőt részesedem érdemeidben és dicsőségedben. Ez természetes, hiszen egy az Egyházunk, egy szív, egy lélek vagyunk, és megbonthatatlan az egyetértésünk. Paptársai dicsérete fölött melyik pap nem örvendezik úgy, mint a sajátja fölött? Mely testvériség nem örvendezik bárhol is a testvérek örömével?

Az igazi keresztény valóban örülni tud keresztény testvére sikerének, örömének, hitének. S valóban testvérének tekinti azt, akire nem irigykedik, ha jól megy a sora, hanem együtt örül vele. S nem örül, ha nehézsége van, hanem együttérez vele, s szeretetével erőt önt belé. Ezt a magatartást és ezt az őszinte testvéri szeretet tanuljuk el ma két szentünktől. Milye jó lenne, ha mi is mind így tudnánk beszélni egymással itt Varbón, mint ahogy Ciprián fejezi be levelét: „Gondoljunk sokszor egymásra, legyünk egy szív és egy lélek, mindenkor imádkozzunk egymásért, a nehéz órákat és a megpróbáltatásokat pedig enyhítse kölcsönös szeretetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése