2015. június 22., hétfő

Évközi idő tizenkettedik vasárnapja

Az egyik legismertebb evangéliumi részt hallottuk az imént, amint Jézus lecsendesíti a vihart a tengeren. „Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?” A tanítványok kétségbeesetten keltik fel az alvó Jézust, mert attól félnek – és úgy is néz ki -, hogy elvesznek, megfulladnak, meghalnak. Jézus pedig csak alszik a csónak másik végén. Kétezer éve történt ez az esemény, de sokszor megismétlődik – napjainkban is, velünk is.
Általában a hívő ember, a keresztény, a katolikus igenis hisz Istenben – imádkozik hozzá, ő pedig meghallgatja. Kérjük Istenünk segítségét, áldását, ő pedig mindezt megadja: viszonylag jól megy a sorunk, egyben van a családunk, anyagilag is biztonságban érezzük magunkat, jó egészségnek is örvendünk – teljes bizonyossággal érezzük Istenünk jelenlétét, működését életünkben, tudjuk, hogy ő segít, ő gondoskodik rólunk. De amint viharba kerülünk, egyből fellázadunk. Mikor nem látjuk a bajból a kiutat, mikor reménytelen helyzetben érezzük magunkat, mikor „hiába” imádkozunk, az Isten nem szól, nem tesz semmit – olyankor oly könnyen meginog a hitünk. Nem ugyanabba a helyzetbe kerülünk olyankor, mint az apostolok? Ott vagyunk a vihar kellős közepén, az Isten pedig nem figyel ránk, nem gondoskodik rólunk, mert alszik...
A zsoltáros is így imádkozza (amely szavakat mi is gyakran énekeljük): „Kelj fel, Uram, miért alszol...” De éppen a mai evangélium bizonyítja: mégha Istent „alvónak” is gondoljuk, ő akkor is velünk van, akkor is gondja van ránk, csak talán éppen hitünk próbáját éljük meg, éljük át, mint az apostolok. Mert Jézus szavai hozzánk is szólnak: „Miért féltek? Még mindig nincsen bennetek hit?

Most kell elmélkednünk, gondolkodnunk ezen a történeten, hogy már most megtanuljuk és szívünkbe véssük: az Úr akkor is velünk van és gondunkat viseli, mikor látszólag alszik. Hogy a nehéz helyzetben visszaemlékezzünk erre, s ebből merítsünk erőt, s ezzel erősítsünk hitünket próbája közben is. Hogy majd ne csak szánkkal, de hittel teli szívünkkel is énekeljük: „Viharnak közepén nem küzdök egyedül. Az élet tengerén sajkám el nem merül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése