2015. november 2., hétfő

Halottak napján

Ma mindannyian meghalt szeretteinkre gondolunk – elhunyt nagyszüleinkre, szüleinkre, férjünkre, feleségünkre, testvérünkre, gyermekünkre... Kinek ki volt a legkedvesebb azok közül, akik már nincsenek velünk. S a lelkiismeretes ember szívében ilyenkor felébred egyfajta bűntudat is: jobbak is lehettünk volna irántuk; jobban is szerethettük volna őket; máshogy is viselkedhettünk volna velük szemben. De minden ilyen gondolatot, érzést felülír egy tény: de már késő; már semmit sem tehetünk.
Egyházunk azonban éppen ezt a tényt írja felül tanításával, és több évezredes tapasztalatával! Egyházunk, s különösképpen a mai-, Halottak nap-i szentmise azt tanítja, hogy nincs későn. Ha valamit el is mulasztottunk, ha valamit rosszul is tettünk, van lehetőség arra, hogy segítsünk elhunytjainkon. Elsősorban a szentmise és a többi imádság felajánlása, valamint a teljes búcsú elnyerése az, amellyekkel többet segíthetünk a tisztító tűzben levőkön, mint földi életükben bárhogyan.
Ebben a hitben végezzük minden imánkat, minden jócselekedetünket, minden temetőlátogatásunkat – hogy nem csak emlékezni akarunk szeretteinkre, de segíteni is tudunk, és akarunk is rajtuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése