2015. november 13., péntek

Magyar szentek és boldogok

Ma az összes magyar ismert és ismeretlen szentet ünnepeljük. Magyarságunk történelmét ismerve joggal tehetjük fel a kérdést: Vajon gondolta-e Géza fejedelem, vagy a Vajkot megkeresztelő Gellért püspök, hogy ez a Kárpát-medencében megtelepedett nép azzá lesz, amivé lett? Ez a nép nem csak megmaradt és nem halt-, nem pusztult ki, hanem gazdagítója és védelmezője is lett a hitnek és a kultúrának.
Magyar remeték, hercegnők, vértanúk és királyi sarjak, püspökök, papok és házas emberek hosszú sora jelzi: Isten közülünk is, és minden korban ad követendő példákat. Az istenes élet lehetséges volt ezer éve is, lehetséges ma is, és mindig lehetséges lesz.

Iskolánk bejáratánál többek között Mikszáth Kálmán egy igen érdekes gondolata olvasható: „Nem okos világ ez a mai. De hát hiszen a tegnapi sem volt okos. És bizonyára nem lesz az a holnaputáni sem. Ebben van valami vigasztaló.” Azaz: régen sem volt könnyebb – ma sem könnyebb – holnap sem lesz könnyebb. De régen is lehetséges volt – ma is az – és holnap is az lesz. Ezt tanítsa meg nekünk a mai ünnep, erre adnak példát mai magyar szentjeink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése