2016. július 3., vasárnap

Sarlós Boldogasszony - falunap

Úgy hozta az Isteni Gondviselés, hogy ma, falunapunkkor egyben Sarlsó Boldogasszony ünnepét üljük meg. Így tehát ma arra az eseményre emlékezünk, azt az eseményt ünnepeljük, hogy Szűz Mária – már méhében a kis Jézussal – meglátogatja Erzsébetet. Az egyik elmélkedő pedig így ír e mai ünnepről: Ez a mai ünnep visszaemlékezés egy találkozásra, ahol nincs panasz, nincs pletyka, nincs megszólás, vagy kibeszélés, csak közös hálaadás Isten jóságáért – azaz közös imádság. Pedig e két asszony közül egyik sem volt különös misztikus, vagy kolostorba vonult szerzetesnővér, hanem egyszerű emberek voltak, egyszerű családban éltek – mint a többiek körülöttük.
Milyen fontos üzenet lehet ez számunkra! Mert e mai nap e mai ünnep kapcsán elgondolkodhatunk, vajon miből is állnak a mi látogatásaink, mikor egymást meglátogatjuk, mikor egymással találkozunk. Elmondhatjuk mi is: nincs panasz, nincs pletyka, nincs megszólás, vagy kibeszélés, de tudunk egy kicsit együtt imádkozni? Sose szégyeljük az imádságot, hisz keresztények vagyunk. Ha például látogatóban vagyunk, s meghalljuk az esti harangszó hangját, ne szégyeljünk szólni egymásnak: mondjunk el egy közös imát.

Ez a mai nap, ez a falunap egy különleges alkalom arra, hogy ma együtt imádkozzunk – nem az imaházban, de ezen a világi-, hétköznapi helyet. Ezzel mintegy példát mutathatunk egymásnak és magunknak is, hogy az ima nem csak a templomra korlátozódik, hanem helye van a mindennapi életünkben. A mai ünnep is ezt tanítja: a közös imádság a mi életünkben, a mi kapcsolatainkban is komoly előrelépést hozhat, és többet ér sok ezer egyéb szónál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése