2016. október 21., péntek

Isten énekelt dicsérete - a himnuszok

Minden zsolozsma-imádságnak nagyon fontos része a zsoltárok mellett a himnusz elmondása-éneklése. Ma is ezeket a szavakat énekeltük a szentmise előtt: „Hálát a végzett nap miatt, / s imát mondunk az éj elé, / mit fogadtunk, ha megsegítsz, / most teljesíti himnuszunk.” Ezek a szavak gyönyörűen összefoglalják az egyházi himnuszok lényegét: Isten dicséretét. A himnusz ugyanis nem más, mint Isten énekelt dicsérete. S hogy miért olyan fontos ez?
Szent Ágoston ekképp elmélkedik erről a gyönyörű Isten-dicséretről: „A himnuszok éneke magában foglalja Isten dicséretét. Ha lenne is dicséret, de nem lenne Isten – nincs himnusz sem; ha lenne is dicséret, és Isten dicsérete, de nem éneklik – nincs himnusz. Illik tehát, hogy ha van himnusz, akkor birtokolja eme hármat: a dicséretet, és Istenét és az éneket.”

E szavakon elmélkedve és felbuzdulva mi is mindig, és mindig szívből kapcsolódjunk bele Egyházunk gyönyörű himnuszainak éneklésébe. Vegyük ki mindig részünket Isten dicséretéből éppen annyira, amennyire időnkből, erőnkből, és tehetségünkből telik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése