2016. november 30., szerda

Munka közben - Szent András apostol

Elkezdtük ádventi felkészülésünket – karácsony ünnepére. És mindjárt az elején ünnepünk van – Szent András apostolé. Vajon mit üzenhet az ő élete?
Ha az Istennel való beszlgetésre vagy találkozásra gondolunk, minden bizonnyal azonnal az imádság jut eszünkbe. És valóban így is van: az imádság az az idő, amit Istennel töltünk el. De igen érdekes, ha megfigyeljük az evangéliumokat, hogy Jézus az apostolokat nem az imádság-, hanem munkájuk végzése közben szólította és hívta meg. Ők is hívő zsidó emberek voltak, akik minden bizonnyal jártak a zsinagógába, „jártak templomba” – Jézus mégsem egy-egy imádság közben szólt hozzájuk, hanem akkor, amikor dolgoztak: a hajón, a parton, vagy éppen a vámasztalnál.
Hiába van ádvent, mi sem töltjük itt a templomban az egész napunkat. Hazamegyünk, s a munkánkhoz látunk. A mai ünnep pedig mindannyiunknak azt mutatja, hogy Isten igenis tud és akar szólni hozzánk mindennapi teendőink közepette is. Csak legyen nyitva a szemünk és a fülünk a jóra, a szépre – egyszóval Istenre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése