2016. december 17., szombat

Advent negyedik vasárnapja

A minap hallottam egy érdekes gondolatot a rádióban: „Sokan mondják, hogy a karácsony már itt van a nyakunkon. Pedig a szívünkben kell, hogy legyen.” Valóban, nyakunkon a karácsony, hiszen mindössze néhány nap választ el minket tőle. S a legtöbben elmondhatjuk: készültünk, készülünk rá. Elvégeztük karácsonyi szentgyónásunkat, többen-kevesebben részt vettünk az ádventi (rorátés) szentmiséken, vettünk már ajándékokat, takarítottunk, díszítettünk... Így is van rendjén.
A ma hozzánk szóló isteni szó az evangéliumból pedig így kezdődött: „Jézus Krisztus születése így történt...” És hallottuk, hogyan töprengett Szent József, mikor megtudta, hogy Mária gyermeket vár. Megjelent neki az Úr angyala, ő pedig szavai szerint készülődött, cselekedett – elfogadva Isten akaratát. De felfigyelhettünk arra, hogy valójában nem is hallottunk ma Jézus tényleges megszületéséről – csak annak előzményeiről. Pedig így kezdődött az evangélium: „Jézus Krisztus születése így történt...
Talán ez is egy fontos üzenetet hordoz magában. Azért mondja az evangélium, hogy „Jézus születése így történt...”, mert Szent Józsefnek – nyugodtan kimondhatjuk – már akkor megszületett Jézus, amikor megismerte Isten tervét, s azt elfogadta. Neki már az a pillanat maga volt a megtestesülés, az ünnep, mert igazából már akkor megtörtént számára az első karácsony – már az előkészületben.

Urunk földi születése, karácsony ünnepe kétezer éve történt. Ha csupán arra a napra gondolunk, akkor ünnep helyett csupán emlékezés lesz. Ha azonban mi magunk is befogadjuk Istent, az ő kegyelmeit, tervét, rendezését a mi életünkbe, akkor már ma megtörténhet a mi személyes karácsonyunk. Ha viszont ezt elmulasztjuk, a december 25-i dátum sem változtat meg semmit. Tegyünk azért, hogy nekünk is legyen igazi karácsonyunk – Urunk bennünk is megszülessen. Tegyünk azért, hogy a karácsony ne a nyakunkon, de a szívünkben legyen. Még van erre néhány napunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése