2011. április 25., hétfő

Húsvéthétfő

Ha figyelmesen hallgattuk a mai olvasmányt, felfigyelhettünk Szent Péter apostol bátorságára, határozottságára, tudására és egyenes beszédére. S ha kicsit visszaemlékezünk egy három nappal ezelőtti eseményre, mikor ugyanis a passión, Urunk szenvedéstörténetén elmélkedtünk, eszünkbe juthat ugyanennek az apostolnak Krisztus tagadása. Ugyanaz az apostol egyszer teljesen összezavarodva, máskor óriási tömeg előtt határozottan – tanúságot téve a feltámadásról.
Képzeljük csak el, hogy most nekünk kellene kiállnunk egy tömeg hitetlen ember elé, s Jézusról, az ő feltámadásáról kellene beszélnünk, róla kellene tanúságot tennünk. Mit tennénk? Mit mondanánk? De valóban, képzeljük most el! Biztos, hogy úgy viselkednénk, mint Péter apostol…de nem mindegy, hogy úgy, mint a feltámadás előtt, vagy úgy, mint a feltámadás után. Nem mindegy, hogy azt mondanánk, nem is ismerjük Jézust, nem is tudjuk, kiről van szó, vagy minden szégyenérzet nélkül világosan kijelentenénk: Én valóban hiszem, hogy Jézus föltámadt, és ezért a hitemért bármit feláldozok.
Honnan szerezte Szent Péter apostol ezt az óriási hitét? Hisz az asszonyok, mikor hirül adták az apostoloknak, hogy Jézus nincs a sirban, ők nem hittek nekik. Nem hittek, mert még nem találkoztak a feltámadott Krisztussal. Csak akkor kezdtek el hinni, mikor meglátták az üres sirt. De ez még csak a hitük kezdete volt…
Jézus krisztus azonban feltámadása után nem ment vissza azonnal az Atyjához, hanem 40 napig ittmaradt a földön, és sorra találkozott azokkal, akiket olyannyira szeretett, s igy erősitette meg bennük a hitet egy személyes találkozással. Egy személyes találkozással.
Ha nekünk is sikerül Krisztussal személyesen találkoznunk, ha nekünk is sikerül személyes tapasztalatot szereznünk Istennel, egy Istenes lelki élményt átélni, mi is fogunk tudni tanúságot tenni majd. De ha ez még eddig nem történt meg, kérjük most őt, az urak Urát, a királyok Királyát, jelenjen meg a mi lelki életünkben is, hogy igy valóban tudjunk róla, és az egész hitünkről, vallásunkról, Istenünkről tanúságot tenni a világ előtt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése