2012. április 7., szombat

Nagypéntek - a fő szertartás képekben



A nagypénteki szertartás, melynek kezdetén arcra borultunk a Jézust jelképező oltár előtt. Ez a földön való tehetetlen fekvés a legteljesebb hódolatnak a jele, és egyben kifejezője annak a vigasztalan állapotnak, melyben az emberiség volt Krisztus eljövetele és megváltása előtt. A mai napon, mely Urunk halálának emléknapja, az Egyház nem mutat be szentmisét, mert maga az örök Főpap mutatja be véres áldozatát a kereszt oltárán.

Kommentátorunk magyarázta a mélységes cselekmények értelmét 

"A passió, Urunk, Jézus Krisztus szenvedéstörténete következik. Ne csak külső szemlélői legyünk ennek, hanem belső, lelki átéléssel vegyünk mi is részt benne. Ülve hallgassuk s elmélkedjünk rajta."


"A nap csúcspontja: a hódolat a szent kereszt előtt, mely Krisztus halálával a megváltás jelévé lett számunkra. Hitünk tanítása szerint a keresztet az Üdvözítővel és megváltó szenvedésével való szoros kapcsolata miatt a legteljesebb tisztelet illeti. Ez a szertartás már az ősegyházban, Jeruzsálemben is ismeretes volt az igazi, Jézus keresztje előtt."



Ezt tette értünk Urunk: mindenét odaadta!


A szép képekért hála és köszönet Fagyas Róbert barátomnak!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szivesen :) Ügyesen meg lett oldva a feltámadási fotózás is. Ügyes a fotósod. Gratulálok apukádnak! Nagyon jók a képek.

    VálaszTörlés
  2. köszönöm még egyszer! Átadoma gratulációt is :) De Neked is kijár!

    VálaszTörlés