2013. május 28., kedd

A Loretói litánia - 11


Ma egy következő furcsa megszólítást elemzünk, vizsgálunk meg a Loretói litániából. Az egyik talán legkülönlegesebb és a mi kultúránktól s korunktól legtávolabb áll a következő: Szűz Mária, mint Elefántcsontból való torony. Elefántcsonttorony…mit jelent?
Tudni kell, hogy itt is gyönyörű jelképekről van szó. A torony a „régi embereknél” mindenekelőtt egy-egy város-, tábor-, híd-, esetleg szőlő őrzésére szolgált. Torony, mint őrhely. Az Elefántcsontból való torony kifejezést a litánia pedig a Szentírás egyik könyvéből, az Énekek Énekéből vette át, ahol a vőlegény többek között így udvarol menyasszonyának: „Milyen kecsesek lépteid saruidban, fejedelmi leányzó… A nyakad, mint elefántcsont torony”. De miért pont elefántcsont?
Rendkívülien értékes és nemes anyag volt abban az időben az elefántcsont (agyar), amit gyönyörűen, művészien meg tudtak formálni – ékszereket, bútorokat, sőt, palotát is készítettek belőle (Salamon). A korai középkorban pedig, mikor még a templomokban nem volt sem pasztofórium (az Oltáriszentség őrzésének falba mélyített helye), sem tabernákulum Krisztus Testének őrzésére, az elefántcsontot finoman megművelték – torony alakúra formálták, s abban őrizték a szentostyát. Krisztus Teste tehát elefántcsont toronyban lakozott. De még jóval előtte, Jézus születése előtt Szűz Máriának a méhében lakott.
Látjuk, hogy éppen az elefántcsont, az egyik legnemesebb anyag volt a legméltóbb a Legszentebb Test – Krisztus testének elhelyezésére. S éppen ez a jelkép az egyik legmegfelelőbb, legsokatmondóbb Szűz Máriáról, aki az emberiségnek megőrizte méhében az örök élet Kenyerét – magát Jézus Krisztust
Bízok benne, ezek után kicsit jobban és mélyebben értjük ezt is, amit e hónapban naponta imádkozunk: Elefántcsontból való toronykönyörögj érettünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése