2013. szeptember 26., csütörtök

Továbbadni - Szent Kozma és Szent Damján


Szent Kozma és Szent Damján vértanúk emléknapja van ma. Nem erre mifelénk éltek, sőt, Egyházunknak az ún. keleti részéhez tartoztak, amely azokban az időkben egyfajta elkülönülést is jelentett. E két szent híre mégis elterjedt az egész világon, a mi környékünkön, területünkön is. De nem magától.
Történt, hogy egy nagy uralkodó, nevezetesen Justinianus császár megbetegedett. Halálosan. Hallott azonban e két orvos testvér szent életéről. Hozzájuk imádkozott, az ő közbenjárásukat kérte. És imádsága meghallgatásra talált – meggyógyul betegségéből. S tudta, e két szentnek köszönheti mindezt. Ezért elhatározta, hogy az ő tiszteletüket elhíreszteli mindenkinek, hogy másokon is segíthessenek, hogy másik is tudják az ő nevüket hívni segítségül. S többek között Justinianus császárnak köszönhetően immár mi is ismerjük őket.
Ne féljük és ne restelljük mi sem elhíresztelni, ha megtörtént, hogy egy-egy szent a segítségünkre sietett, vagy ha nyilván tapasztaltuk: imánk meghallgatásra talált. Osszuk meg egymással lelki élményeinket is, kedvenc szentjeink tiszteletét, hogy egymásnak buzdítást, reményt, biztos támogatást adva mi is közéjük, a nagy szentek közé jussunk.ő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése