2013. december 14., szombat

Roráte - 9

Illés próféta olyan mély nyomott hagyott a választott nép életében, hogy azt várták: majd újra eljön, s mindent helyreállít Izraelben. Erről szól a mai evangéliumi beszélgetés Jézus és a tanítványok között.  Isten beteljesítette ezen vágyukat, s eljött az új Illés: persze nem a reinkarnáció buta értelmében, hanem Keresztelő Szent Jánosban. Ő ugyanis ugyanolyan erős, igaz és tanúságtevő prófétai lelket kapott Istentől, mint Illés.
Barsi Balázs atya pedig gyönyörűen beszél még egy nagyon fontos párhuzamról a két próféta, tehát Illés és Keresztelő Szent János között. Illés nem találta Istent sem a szélviharban, sem a villámlásban – hanem csupán a szelíd szellő suttogásában. Ugyanúgy Keresztelő Szent János is felismerte: Isten módszere nem a bűnösök kegyetlen elpusztítása, hanem sokkal inkább az újabb és újabb lehetőségeket felkínáló irgalom. /Barsi: Ó jöjj, ó jöjj, Emmánuel alapján/

Ádvent ezen napjaiban mi is így keressük Istent: a szelíd, csendes szellő suttogásában –a templom, s a szentmise mélységes csendjében. S fedezzük fel az újabb és újabb alkalmat, melyben Isten végtelen irgalmát, megbocsátó szeretetét kínálja nekünk éppen a gyóntatószék lelki fürdőjében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése