2016. augusztus 19., péntek

Szent férfiak

A mai szent zsolozsmát a szent férfiakról imádkoztuk – énekeltük. Ma ugyanis Szent Bernát apátot ünnepeljük, de egyben már Szent István, első szent királyunk előestéje is van. Így két szent tiszteletére is szólt ma a zsolozsma hangja. Ezzel kezdtük: „Az igazak tanácsában s gyülekezetében nagy az Úrnak műve.” Mit jelent ez?
A Biblia „igaz embernek” a szenteket hívja. Az igazak tanácsa és gyülekezete tehát a szentek serege. Mert éppen a szentek életében mutatkozik meg leginkább Isten műve, Isten tevékenysége – az, mikor a bűnös ember együtt tud működni Isten kegyelmével. Hisz gondoljunk csak bele: egyetlen szentünk sem volt bűntelen ember, de mégsem beszélünk az ő bűneikről, mert azok mellett annyi jót tettek, hogy óriási fölénybe került náluk a jó, a szent, az Istennek tetsző. S ahogyan Szent Pál tanítja (elsősorban saját életéről): „Az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében.” /2Kor 12,9/

Nagy az Úrnak műve szentjei életében. Mi is azért imádkozzunk és dolgozzunk, hogy a mi életünkben is minél inkább megynyilvánuljon Isten ereje és Isten kegyelme.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése