2017. március 19., vasárnap

Keresztúti elmélkedések

Keresztút házaspároknak, családoknak

1. állomás: Jézust halára ítélik

Jézusom! Segíts, hogy ha kell, tudjak csendben maradni, nem védekezni, nem magyarázkodni. Ne keressem minden áron a magam igazát. Ne ítélkezzem a másik fölött.

2. állomás: Jézus vállára veszi a keresztet

Jézusom! Segíts, hogy minden nap felismerjem – a házasságomban, családomban jelentkező fájdalmakban – a keresztet, s hogy azokat átölelve, Hozzád csatlakozva, szeretettel tudjam hordozni, Hozzád hasonlóan felajánlani: „érte, értük, másokért”…

3. állomás: Jézus először esik el a kereszttel

Jézusom! Óvj meg a kísértésektől, a hűtlenségektől, az elbukásoktól. Segíts, hogy mindenben – a kis dolgokban is – hűséges tudjak lenni Hozzád, házasha amhoz, családomhoz.

4. állomás: Jézus szent anyjával találkozik

Jézusom! Segíts, hogy a szülő-gyermek kapcsolatot a kölcsönös szeretetben tudjuk megélni. Tudjuk egymást megérteni, tisztelni, a másik másságával együtt. Mária, égi Édesanyám! Legyél te is segítségemre!

5. állomás: Cirenei Simon segít Jézusnak a keresztet vinni

Jézusom! Segíts, hogy mindig önként, örömmel, készségesen tudjam házastársamat, családomat szolgálni. Hogy mindig tudjak segíteni – de ne kényszerűségből, ne csak a kötelességem teljesítve – hanem szeretetből.

6. állomás: Veronika kendőt nyújt Jézusnak

Jézusom! Segíts, hogy észrevegyem házastársam, gyermekem, családtagjaim szükségleteit. Tudjak alázatosan, bátran szolgálni…

7. állomás: Jézus másodszor esik el a kereszttel

Jézusom! Segíts, hogy tudjak bocsánatot kérni, ha elestem, hibáztam. És segíts, hogy tudjak megbocsátani. Hogy mindig emlékezzek szavaidra:
A nap ne nyugodjék le haragotok fölött”!

8. állomás: Jézus vigasztalja a siránkozó asszonyokat

Jézusom! Segíts, hogy a házasságkötéskor tett ezen ígéreteimet is komolyan vegyem: „Elfogadom a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságomat…”; „Krisztusnak és az Ő Egyházának törvényei szerint nevelem őket…

9. állomás: Jézus harmadszor esik el a kereszt súlya alatt

Jézusom! Segíts, erősíts a házasság szentsége által, hogy ne adjam fel, tudjak mindig újrakezdeni, új szemmel nézni, új szívvel szeretni.

10. állomás: Jézust megfosztják ruháitól

Jézusom! Segíts, hogy a házasságban, családban – gyermeknevelésben – mindig szem előtt tartsam a tisztaság erényét: gondolatban, szóban, cselekedetben.

11. állomás: Jézust a keresztre szegezik

Jézusom! Segíts, hogy a szeretetben soha ne méricskéljek, soha ne kérdezzem: Meddig kell elmenni? Engedjem magam keresztre feszíteni – de mindig lássam a szenvedés értelmét és értékét.

12. állomás: Jézus meghal a kereszten

Jézusom! Segíts, hogy új parancsodat meg tudjam élni: „Szeressétek egymást… Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja…” Tudjak, merjek meghalni a saját akaratom, önző énem számára – szeretetből, szeretettel.

13. állomás: Jézus testét leveszik a keresztről és anyja ölébe helyezik

Jézusom! Segíts, erősítsd hitemet, hogy édesanyádhoz, Máriához hasonlóan tudjam fogadni a szenvedéseket, a „halálokat”. Tudjak bízni még a reménytelennek tűnő helyzetekben is…

14. állomás: Jézust sírba teszik


Jézusom! Segíts, hogy a halálban, az elmúlásban mindig lássam, és megtapasztalhassam a feltámadást, mindig lássam a végső célt, az örök boldogságot, a mennyországot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése